Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl
 
 
PDF Drukuj


LECZENIE PSZCZÓŁ RAPICIDEM

ZWALCZANIE WARROZY - PROFILAKTYKA OGÓLNA


Kliknięcie na temat leczenie pszczół rapicidem na pasku z lewej

strony, wyświetla tematy związane z szczegółowym leczeniem

rapicidem chorób pszczelich: zgnilca i pozosytałych chorób gnilnych

czerwiu
, grzybicy otorbielakowo - wapiennej, chorób wirusowych,

nosemy,
zespołu pszczół bezmiodnych,
opieka nad pszczołami zimą

2013/2014
 




Poniżej istnieje możliwość dodania własnego komentarza. (moderowane)

 







Profilaktyka ogólna i zwalczanie warrozy

Tak jak każdy finał sprawy i ten wymaga podsumowania. Ustalam że jest to już dla mnie metoda w leczeniu pszczół, zwalczaniu warrozy i szerokiej profilaktki- czyli ukoronowanie 15 lat działań w tym zakresie.    Każdy kto będzie chciał z tej metody skorzystać musi zapoznać się z jej szczegółami / poniżej/  które wynikają z tegorocznego szerokiego jej zastosowania i niepotrzebnie nie robić innowacji tej metody- co prowadzi zwykle do znacznie mniejszych efektów.
          Sądzę , że wnajbliższych 2 latach uściślić da się szczególiki, dokona się podstawowych badań dotyczących bezpieczeństwa dla pszczół, miodu,  i wosku, oraz być może nastąpią niewielkie zmiany w dawkowaniu.  Niestety moje próby zainteresowania tą metodą Weterynarii Krajowej, Instytutu w Puławach - Zakład Chorób Pszczół, oraz prezydenta Polskiego Zwązku Pszczelarskiego - spełzły , jak dotąd na niczym .
         Ustalone dotąd zasady stosowania metody wykluczają zanieczyszczenie miodu, pyłku i wosku substancjami porapicidowymi- chociaż i tak nie są one toksyczne.  Wg moich spostrzeżeń i wiedzy w tym zakresie, żadnych istotnych zmian w stosowaniu tej metody nikt nie wprowadzi, z powodu tego że efekty są stuprocentowe i powtarzalne, natomiast metoda jest prosta, tania i bezpieczna dla ludzi i pszczół.
   Zastowanie metody elimunuje 95% przypadków panięć pszczół posądzanych o przyczyny CCD- czyli ogólnego pojęcia związanego z Masowym Ginięciem Pszczół - wyjaśniając że są to zwykłe przyczyny biologicznych chorób pszczół.
      Ścisła profilaktyka opisana poniżej zapewnia 100% przezimowanie pszczół bez żadnych większych ubytków w poszczególnych rodzinach pszczelich.


 

leczenie pszczół rapicidem

 Zwalczanie WARROZY i profilaktyka ogólna


 

           Metoda SABARDA


 


 

Podstawą profilaktyki i leczenia pszczół metodą Sabarda jest rapicid -używany w kompozycji z wodą jako opryski, w roztworze syropu jako oprysk oraz do podkarmiania , a przede wszystki ciasto miodowo cukrowe o zawartości rapicidu od 0,5 promila do 3 promili.

Każda choroba pszczół ma specyficzne cechy i wymaga osobnego opracowania podejścia do leczenia. Podstawową sprawą w obliczu wszędobylskich chorób zaraźliwych jest szeroka profilaktyka, która obejmuje dwa podstawowe okresy w roku:

Okres 1 to wczesna wiosna czyli przedział czasowy od 1 marca do 10 kwietnia

Okres drugi obejmuje czas po ostatnim miodobraniu- do 20 sierpnia – na Pomorzu.


 

Z ogólnych danych o zastosowaniu rapicidu w pszczelarstwie trzeba wziąć pod uwagę fakt przechodzenia substancji porapicidowych do płynów ustrojowych pszczoły i czasowego przebywania w nich. To zjawisko pozwala również na pozbywaniu się warrozy w całości, ale też leczenie chorób wirusowych których źródłem jest matka pszczela / paraliże / Nadmiar substancji porapicidowych w organiźmie pszczół uzyskuje się właściwym podawanie ciasta miodowo – cukrowego, ponieważ uzyskanie nadmiaru substancji porapicidowych jest celem leczniczym tego procesu. Substancje porapicidowe są wytracane z czasem przez organizm pszczoły. Główna masa substancji porapicidowych usuwana jest z organizmu pszczoły wraz z kałem . Substancje porapicidowe , jakie wejdą w skład płynów ustrojowych usuwane są wraz z pozbywaniem się płynów ustrojowych, natomiast z hemolimfy główna masa substancji porapicidowych pobierana jest przez gruczoły ślinowe i mleczne i wraz z mleczkiem lub śliną dostają się do przewodu pokarmowego pszczół i są usuwane z kałem W usuwaniu substancji porapicidowych udział biorą również cewki malphiniego .Oceniam, że wiosną po 10 dniach od skończenia podawania rapicidu substancji porapicidowych w ustroju pszczoły nie ma. Inaczej ma się sprawa jesienią . Tu np w okresie po 15 września z powodu spowolnienia metabolizmu substancje porapicidowe zalegaja w organiźmie pszczoły ponad miesiąc, natomiast późniejsze podkarmianie ciastem powodukje zaleganie tych substancji ponad 2 miesiące. Ten fakt powoduje, że dawki jesienne powinny być mniejsze i uzasadnia podawanie ciasta z rapicidem od 1 grudnia,  w bardzo małych ilościach / kulka ciasta miodowo – cukrowego o srednicy 3 cm, z zawartością 1 promila rapicidu..Poziom substancji porapicidowych w organiźmie pszczół jesienią jest znacznie mniejszy niż wiosną i bardzo mały gdy w ulu nie ma już czerwia odkrytego. Z tego powodu jesienią gdy brakuje czerwiu odkrytego zwalczanie warrozy jest wstrzymane. W związku z tym podstawowym okresem leczenia i zwalczania warrozy jest zdecydowanie wczesna wiosna – czyli marzec.
  .

       Doświadczenia polegające na sprawdzeniu długości życia pszczół po suplementowaniu rapicidem potwierdzają że po takim leczeniu pszczoły żyją dłużej- średnio o 20%, natomiast pszczoły- przez przymuszanie do spożywania rapicidu- przekarmiane rapicidem żyją krócej. Podawanie ciasta wg poniższej tabeli zapewnia że pszczoły pobieraniem ciasta same regulują ilość pobieranego rapicidu jaki krąży w rodzinie pszczelej i nigdy nie powoduje to nadmiernego spożycia ciasta z rapicidem.

Rapicid zawiera kwas siarkowy, kwas fosforowy, alkohol, jod i jodany. Żadna z tych substancji nie jest toksyczna- wszystkie substancje które zawiera rapicid są używane w przemyśle spożywczym lub w lecznictwie- w związku z tym nie powinno być żadnych obostrzeń względem stosowania tego preparatu w pszczelarstwie w tych okresach. Ustalenie terminu jesiennego i wiosennego wykonywania zabiegów leczniczych pozwala na to by substancje porapicidowe nie dostały się ani do wosku, ani do miodu.

Całoroczna profilaktyka ogólna


 

Pod pojeciem całorocznej profilaktyki ogólnej należy rozumieć systematyczne wykonywanie zabiegów leczniczych w okresach warunkujących bezpieczeństwo miodu i wosku – czyli wczesną wiosną i jesienią po ostatnim miodobraniu. Prawidłowe wykonanie zabiegów w pasiece a najlepiej w jednym okresie w całym kraju spowoduje zlikwidowanie warrozy w całości , oraz doprowadzi do zlikwidowania wirusów , bakterii i grzybów w wszystkich organizmach pszczelich.

Oczywiście że siedliskiem drobnoustrojów chorobotwórczych jest jeszcze woszczyna pszczela i owady dzikie, jednak biorąc pod uwagę źródła roznoszenia chorób wczesną wiosną to w 99% jest to układ pokarmowy pszczoły robotnicy. Jeśli doprowadzi się do jego pełnej dezynfekcji to kał wydalany przez pszczoły wiosną będzie prawie strylny, a on właśnie jest głównym źródłem zarażania się pszczół wiosną. Zdrowe rodziny poszczele nie padają zimą , w związku z tym nie ma uli w których rodziny padły z powodu choroby – więc nie ma następnego źródła zarażania się wiosennego.

Tych przykładów można mnożyć ale puenta ma być taka : pszczoły muszą być zdrowe od wiosny do jesieni i powinny panować nad swoimi organizmami i
zapasami w ulu. Moje wcześniejsze fizyczne obserwacje warrozy po suplementowaniu rapicidem dowiodły , że warroza z uli zniuknęła. Ja w tym czassie snułem różne podejrzenia co do sposobu jej usunięcia z ula. Nawet podejrzewałem że pszczoły tę warrozę zjadają. Tak je4dnak nie jest. Po zastosowaniu rapicidu - jeszcze w oprysku warroza po prostu wybyła z uli, ale nie było jej na dennicy. Abyło tak dlatego że ginie ona nie na pszczołach, lecz na larwach. Po przekroczeniu pewnej dawki rapicidu w organiźmie pszczoły organizm jest przesycony składnikami rapicidu i składniki te dostają się do płynów ustrojowych / Jad,  mleczko, wosk /  W takiej sytuacji larwy karmione są mleczkiem z rapicidem. Warroza wchodzi do ula zaczyna intensywnie żerować na larwie i składa jajeczka. Po pewnym czasie napijając się płynami larwy z rapicidem warroza ginie , oraz ginie jej potopmstwo. Jak pszczoła wyjdzie z komórki, pszczoły czyszcząc komórkę z odchodów larwy wyrzucają martwe osobniki warrozy i jej potomstwa które najczęściej są zatopione w kale larwy.

=======================================================================

 

Mając to wszystko na uwadze na podstawie dotychczasowej wiedzy ustalam następujące zasady profilaktyki z użyciem rapicidu:


 

 

W każdym przypadku podejścia do profilaktyki używa się ciasta miodowo – cukrowego z odpowiednią zawartością rapicidu. Również pod pojęciem zabiegu należy rozumieć podawanie ciasta miodowo cukrowego w sposób ciągły- moje sugestie podawania wagi ciasta  w odstępach tylodniowych jakie ustaliłem doswiadczalnie – zapewniające ciągłą obecność ciasta w ulu.

Pszczoły powinny mieć nieprzerwany dostęp do ciasta przez con 21 dni.

Podana niżej tabela dotyczy suplementowania rapicidem pszczół w rejonach wzmożonych chorób biologicznych, walki z warrozą, oraz wcześniejszych zimowych padnięć dużej ilości rodzin pszczelich.

Zwalczania warrozy dotyczą dwa okresy suplementowania – czyli w marcu i sierpniu – tuż po głównym miodobraniu. Celem Podawania ciasta miodowo – cukrowerowego z rapicidem w okresie późnej jesieni i zimą jest zwalczenie początków chorób bakteryjnych, sporowcowych grzybiczych i wirusowych z riketsjami włącznie, A TAKŻE WARROZY JEŚLI DZIEJE SIĘ TO W OKRESIE BEZPOŻYTKOWYM, NIE PODKARMIA SIĘ PSZCZÓŁ NICZYM INNYM ,A W ULU JEST CZERW ODKRYTY i podkarmia się pszczoły ciastem ciągle przez con. 21 dni..

======================================================================

Okresy zawartość rapicidu ilość ciasta doswiadczalne okresy

podawania ciasta

=====================================================================

1 III – 25 III 1,5 promila 8 dkg/ul co 5 – 8 dni / w kłąb - np na górne ramki

26III – 10 IV 1,5 promila 8 dkg /ul co 4- 5 dni - na górne ramki w pobliże kłęba

Dla warunków Pomorza po ostatnim miodobraniu – czyli 1 sierpień

1VIII – 15 VIII 3 promile 15- 20 dkg /ul co 3 – 5 dni na dennicę, lub lepiej w kłąb -tyle powinno wynieść podanie pierwsze, pozostałe należy zmniejszyć do 10 dkg/ ul

Przerwa na zasadnicze zakarmienie zimowe ktore dla Pomorza kończy się 5 września

10 IX – 25 IX 2 promile 10 dkg/ul co 5 – 6 dni na dennicę

10 X - 1 promil 5 dkg/ul tylko raz na dennicę


 

20 XII – 10 I 1 promil kulka o srednicy 3 cm tylko raz w zasięg kłęba

1 II – 10 II 1 promil Kulka o srednicy 3 cm tylko raz w środek kłęba


 

Okresy napisane na czerwono dotyczą zwalczania warrozy i chorób biologicznych łącznie, natomiast pozostałe zwalczania chorób biologicznych

W wyniku kosultacji w 2013 r z pszczelarzami z całej Polski ustalono, że metoda jest skuteczna w 100%, jeśli zabiegi przeprowadza się w okresie kompletnie bezpożytkowym. W warunkach Pomorza jest to marzec, oraz czas po miodobraniu z gryki – czyli praktycznie od 1 sierpnia, ale do zwalczania warrozy koniecznym jest posiadanie przez rodzinę zwartego czerwiu odsklepionego. W czasie podawania ciasta z rapicidem , nie należy karmić pszczół, oraz po suplementowaniu con przez 4 dni nie należy karmić pszczół. Tuż po skończeniu podkarmiania zimowego czyli u mnie 5 września nie należy karmic ciastem z rapicidem ponieważ najpierw go nie wezmą, a jesli wezmą to będą go z organizmu usuwać, ponieważ jeszcze intensywnie przerabiają stosunkowo rzadki syrop. Dlatego pierwsze podanie ciasta po skończeniu podkarmiania zimowego planuję po 10 września.

Z doświadczeń 2013 r wynika że tam gdzie obficie kwitła nawłoć podczas zabiegów jesiennych skuteczność metody była połowiczna, lub nie było skutku. Trzeba zmierzać by zabiegi profilaktyczne przeprowadzać szczególnie w marcu, oraz po miodobraniu i zakarmieniu na zimę.

Wpis 24 stycznia
Analizuję pocztę w zakresie zwalczania warrozy. Zabieg ten u mnie wychodzi w 100%, natomiast koledzy informują różnie. Z tego powodu uważam , że muszę zamieścić jeszcze jedną informację która może mieć na to wpływ. Otóż jak nadchodzi marzec, łącznie z podawaniem ciasta w marcu zwężam uliczki międzyramkowe w ulach do odległości 6 mm. W tej sytuacji jest tak samo jak przy stosowaniu wenzy  z mniejszymi komórkami. Dorastająca larwa rosnąc normalnie w komórkach w ramkach rozstawionych normalnie, pozostawia  komorę powietrzną w górnej części komórki- nie dorastając do całkowitego wypełnienia komórki. W tym miejscu lokuje się warroza stara i młode i tam żerują na larwie wokół zrobionego jednego otworu w larwie. W przypadku małych komórek , lub tak zawężonej odległości między ramkami, larwa wyrasta mocno nie pozostawiając komory powietrznej , ponieważ nie ma miejsca na nią - tym samym nie pozwalając warrozie na żerowanie. To jest wydaje mi się duże utrudnienie w rozwoju warrozy,/ To zjawisko częściowo wykorzystuje się w ulu obrotowym zmieniającym pozycję larwy w komórce./ a dodatkowo ciasto z rapicidem dopełnia reszty-  utrudniając warrozie utrzymać normalny metabolizm. Do tej pory nie zdawałem sobie z tego sprawy. Koledzy stosujący mniejsze komórki wenzy wskazują że warroza w takich rodzinach gdzie zastosowano mniejsze komórki,  rozwija się opornie- właśnie z powodu mniejszych komórek powodujących ciasnotę, ale do końca w małych komórkach nie można jej zwalczyć stosując tylko mniejsze komórki. Ramki Hoffmanowskie tak się nie przestawi, ramki z odstępnikami również nie, ja nie stosuję ani jednych ani drugich odstępników więc przesunięcie ramek nie jest problemem i robię to na początku marca w każdej rodzinie. Taki zabieg dotąd pozwalał zagospodarować conajmniej jedną uliczkę więcej skutkując wyprodukowaniem wiosną więcej młodych pszczół, ale nieco mniejszych.. W marcu zrobię kilka doświadczeń w tym zakresie, ale wpierw trzeba znaleźć warrozę by to stwierdzić.


        Jeśli chodzi o jesień to podawanie ciasta rozpocząłem między 25 lipca a 5 sierpnia zależnie od pasieki. Tego roku w gniazdach uli pozostało dużo miodu , więc nie spieszyłem się z wstępnym podkarmianiem, lecz w dniu ostatniego miodobrania automatycznie rozpocząłem podawanie ciasta z rapicidem. Jeśli wstępnie podkarmiłbym pszczoły to musiałbym odczekać 5 dni i dopiero wtedy rozpocząć cykl zabiegów. Jeszcze raz podkreślam metoda jest skuteczna jeśli pszczoły w czasie leczenia mają dostęp wyłącznie do ciasta z rapicidem i nie mają żadnego innego pożytku, ani nie mają rzadkiego nektaru czy syropu do przerabiania wewnątrz ula, i w ulu jest zwarty czerw odkryty.


 

Podawanie ciasta wczesną wiosną i jesienią po miodobraniu ma swoje specyficznie niuanse: i tak wiosną jeśli pszczoły są bardzo chore – czyli mają całkowicie zrujnowane jelito środkowe, najpierw ciasto pobierają, potem nie. Jeśienią jeśli otrzymały solidne podkarmienie – najpierw ciasta nie pobierają potem tak. Jesienią i wiosną, jeśli pszczoły nie mają matki, lub są chore ciasto pobierają bardzo wolno, a w skrajnych przypadkach ciasta nie pobierają – dotyczy to przede wszystkim rodzin zrujnowanych chorobowo które w pierwszej diagnozie trzeba usunąć z leczenia jako rodziny nie rokujące nadziei ozdrowienia z powodu zrujnowania jelita środkowego..W czasie intensywnego pożytku nektarowego pszczoły ciasta nie pobierają. Sporadycznie 1 rodzina na 70 ciasta nie pobiera – na razie nie wiem dlaczego- nie ma to żadnych negatywnych ani pozytywnych skutków. Rodziny słabe pobierają ciasto proporcjonalnie do ilości pszczół oraz tym silniej im w danym momencie więcej jest czerwiu odkrytego.


 

Leczenie chorób biologicznych - ogólnie- szczegóły w osobnych tematach


 

Cała powyższa treść dotyczy profilaktyki ogólnej i zwalczania warrozy - w obliczu zagrożenia chorobami biologicznymi. Leczenie poszczególnych przypadków chorób biologicznych wymaga indywidualnego standardowego logicznego podejścia do każdej z chorób z osobna. Zespoły chorobowe ujęte są w osobnych tematach. W zasadzie wymaga ustalenia w jakim zakresie wystarczy ciasto miodowo – cukrowe z rapicidem, a w jakim zakresie zastosować dezynfekcję ramek, opryski zapasów i opryski czerwiu. Częśc oprysków można zrobić zimnym roztworem część ciepłym , a część w niektórych przypadkach wykonuje się roztwortem rapicidu w syropie cukrowym / 1:3 / Specyfika chorób czerwiu zmusza do usunięcia czerwiu zepsutego z ula, a ramki należy zastąpić ramkami dezynfekowanymi rapicidem. W tym przypadku dezynfekcji podlegaja zapasy w ramkach i dennica ula. W przypadku chorób grzybiczych ramki z zapasami i czerwiem należy 4 krotnie  w odstępach 3 - 4 dniowych, opryskać 1% ciepłym roztworem rapicidu . Powyższe zasady opisałem wcześniej w dziale,, leczenie pszczół" i dale j w temnacie zwalczanie grzybicy


 

Zgnilec amerykański likwiduje się tak samo jak gliniak, chorobę woreczkową czy kiślicę. Zgnilec po zabiegach rapicidem i podkarmieniu syropem z rapicidem nie przeżywa- wszystkie pszczoły w sezonie można wyleczyć. Tu ważną rolę odgrywa najpierw wyleczenie pszczół dorosłych które chorują zawsze przy biologicznej chorobie czerwiu.


 

Doświadczenia praktyczne z skutecznym leczeniem pszczół przeprowadzono dla zgnilca złośliwego, kiślicy, choroby woreczkowej, grzybicy otorbielakowo- wapiennej , a także paraliżu ostrego, paraliżu chronicznego a szczególnie warrozy


 

Jeśli w ulu jest choroba wirusowa , to jej najtrudniejszym do wyleczenia nosicielem jest matka pszczela. W normalnych warunkach matka pszczela jest karmiona sterylnym mleczkiem pszczelim. Podawanie jakiegokolwiek leku czy np antybiotyku nie zaskutkuje, ponieważ w trakcie oczyszczania pokarmu pszczoły likwidują wszystkie leki jakie się podaje. W przypadku ciągłego podawania rapicidu przechodzi on gremialnie do hemolimfy i wszystkich płynów ustrojowych – w tym do mleczka pszczelego, ktore otrzymuje matka pszczela. Tą drogą likwidowane są wirusy w pszczołach i w matce pszczelej. Z doświadczeń w tym zakresie udało się wyleczyć rodziny poszczele z paraliża ostrego i chronicznego. 

     Decyzję o podaniu ciasta w styczniu i lutym warunkuje głośność pszczół, oraz dotychczasowy osyp - które właściwie idą w parze.. Jeśli pszczoły są zbyt głośne następuje już w styczniu chorobowe rozpoczęcie czerwienie przez matkę. Matka podniesienie temp. gniazda z powodu choroby odczytuje jako pobudzenie do czerwienia i rozpoczyna produkcję jajeczek , która pogłębia destrukcję rodziny pszczelej. Podaniem ciasta normalizuje się życie rodziny w letargu. Przegapienie głośności rodziny w styczniu zawsze skutkuje biegunką pod koniec lutego. Jeśli stan chorobowy wyzwolił się ok sylwestra, to pod koniec lutego ropdzina już nie będzie rokowała szans na normalny rozwój.


 

Wpis 15 października 2013 r

Przełom września i października 2013 r dostarczył jeszcze jednej informacji. W sierpniu wśród próbnie odymianych rodzin była rodzina umieszczona w szklanym ulu. W wrześniu – na początku pszczoły z ula szklanego i z jeszcze jednego ula bardzo intensywnie wylatywały. Trwało to ok 4 – 7 dni. Pod koniec września przed ulem szklanym zauważyłem bezskrzydłe pszczoły wskazujące na porażenie wirusem zdeformowanych skrzydełek. 10 października odymiłem rodzinę w ulu szklanym i okazało się że na dennicę spadło ok 60 warroz. Odymiłem z kolei tę rodzinę która wtedy w wrześniu intensywnie wylatywała- spadło na dennicę ok 50 warroz. W związku z taką sytuacją odymiłem całą 60 ulową pasiekę, ale w żadnym z uli nie znalazłem ani jednej warrozy. Wniosek taki że moje pszczoły dorwały jakiś słabnący od warrozy ul w okolicy i warrozę przyciągnęły do ula.

Odymienie wykonałem po zaaplikowaniu pszczołom pod koniec września dużej ilości ciasta z rapicidem – Niestety jak widać w tym wydaniu ciasto nie zaskutkowało- po prostu nie było czerwia odkrytego w tych rodzinach.

Z tego doświadczenia z doświadczenia w sierpniu i z tego ostatniego spostrzeżenia nasuwa się jeszcze jeden wniosek: Zwalczanie warrozy przy użyciu ciasta miodowo – cukrowego z rapicidem jest skuteczne jeśli jest w ulu w miarę dużo czerwiu odkrytego. Zgodnie z moimi najnowszymi spostrzeżeniami warroza niszczona jest wtedy skutecznie jeśli pobiera hemolimfę od larw wcześniej karmionych ciastem miodowo- cukrowym z rapicidem, a właściwie mleczkiem pszczelim z pszczół karmionych rapicidem. Tu spełniony jest też warunek by w tym czasie pszczoły nie były karmione niczym innym – zapewnia to właściwe stężenie rapicidu w hemoilimfie larwy pszczelej.


 

Uzupełniającą informacją do doświadsczeń z września i października jest ta że od 20 sierpnia do ok 20 września te pszczoły nie były karmione ciastem miodowo- cukrowym z rapicidem. W tym czasie została sprowadzona warroza z zewnątrz Nie mogła być skutecznie likwidowana dlatego, że warroza nie rozmnaża się w tym czasie więc mało je. Nie rozmnaża się dlatego że w tym czasie niema już czerwiu odsklepionego, więc faszerowanie rapicidem w tym okresie nie zwalczy skutecznie warrozy, ponieważ i pszczoły które są częściowo w letargu mało jedzą i warroza nie rozmnaża się więc mało je. Warroza przyniesiona do tego ula weszła jeszcze w istniejący szczątkowo -czerw odkryty- została zasklepiona i niestety podkarmianie ciastem w okresie gdy warroza jest pod zasklepem – nie zaskutkowało- bo nie mogło.

Tu należy podkreślić że ten sposób wpływu na warrozę najskuteczniejszy będzie wiosną w marcu. Wtedy nie ma pożytku zewnętrznego, warroza tak jak pszczoły budzi się do rozmnażania , a z powodu n iższej temperatury w gnieżdzie pszczół od wymaganej 35 stopni / jest w tym czasie 33 stopnie/ warroza musi dużo więcej zjeść. Czerw w tym czasie jest skupiony na małej powierzchni w centrum gniazda- pszczoły się słabo przemieszczają dlatego warroza nie opuszcza centrum gniazda z czerwiem.,W tym czasie rozpoczyna żerowanie na larwach. W tym czasie warroza żeruje wyłącznie na larwach i nie wychodzi poza obręb czerwiu. Dokarmienie w tym czasie psazczół ciastem miodowo- cukrowym z dodatkiem rapicidu oznacza że pobierają to tylko pszczoły aktywne nie będące w letargu- czyli pszczoły z centrum gniazda i tam przenoszą pobrane ciasto miodowo- cukrowe z rapicidem, powodując jego bardzo duże stężenie w hemolimfie własnej i hemolimfie larw do których zmierza w tym czasie każda warroza będąca w ulu. Pszczoły mieszczące sięna obwodzie gniazda i będą ce w letargu mają bardzo małe stężenie substancji porapicidowych.

Z tego spostrzeżenia wynika że podawanie ciasta późną jesienią wpływa na zwalczanie chorób biologicznych niestety nie na zwalczanie warrozy. Więc podstawowym terminem zwalczania warrozy będzie marzec i początek sierpnia – na Pomorzu.


Jak wcześniej informowałem testowanie tego sposobu leczenia prowadziłem z 46 pszczelarzami z terenu całego kraju. Ja mam 100% powodzenie w tym sposobie leczenia. U ok 60% kolegów nie udało się to. Ja dopatruję się przyczyny w którymś   z czynników warunkujących skuteczność metody- czyli
1/ wykonanie zabiegów w okresie kompletnie bezpożytkowym,
2/ konieczna jest obecność czerwiu odkrytego.
3/ w okresie podawania ciasta nie należy karmić pszczół niczym innym

 

 

 








{jcomments on}